top of page
  • petezsiska

Betekintés a Sony kameraközpontjába a 2022-es téli olimpián

Alig néhány nap múlva kezdődik a téli olimpia, és a Sony most először nyújtott részletes, jó minőségű betekintést a professzionális fotósok támogatására szolgáló működésébe a hatalmas nemzetközi versenyen.

Újságírók dolgoznak a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 2-án. MTI/Kovács Tamás

A 2020-as nyári olimpia idején (amelyre a koronavírus-járvány miatt valójában 2021-ben került sor) a Nikon és a Canon is részletes képeket bocsátott rendelkezésre a profiknak nyújtott támogató műveletek kulisszái mögül, de a Sony műveletéről nem állt rendelkezésre jó betekintés (tavaly készült néhány fotó, de ezek nem túl hízelgőek, és nem is mutatják megfelelően a művelet nagyságrendjét). Ez idén megváltozott


A Sony olimpiai műveletének kulisszái mögött

Nick Didlick fotós a helyszínen tudósít az olimpiáról, és számos jó minőségű fotót készített, amelyek megfelelően mutatják a pekingi fotós támogató művelet nagyságrendjét.


Ritz Golden Eagle SD Express kártya felülvizsgálata: Rosszabb, mint gondoltuk

A 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokon véget ért a Kodaknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött élvonalbeli szponzorációja. Nemcsak a Kodak nyújtott szolgáltatásokat, hanem a Canon és a Nikon is, a Kodak csúcstámogatásának égisze alatt" - mondja, némi kontextust adva e támogatási központok történetének.


"A 2010-es vancouveri téli olimpián a Canon és a Nikon közvetlenül a fotósoknak nyújtott tisztítási, javítási és kölcsönzési szolgáltatásokat, ami aranyszabvánnyá fejlődött, amelyet más nagy sporteseményeken is követni lehetett."


A Sony tavalyi tokiói olimpián való jelenlétének egyik oka, hogy a Sony fotói nem voltak túl meggyőzőek, az lehetett, hogy a vállalat először vett részt olimpián.


"A 2021-es tokiói nyári olimpián a Sony először csatlakozott a Canonhoz és a Nikonhoz, mint szolgáltató a fő sajtóközpontban, mivel a Sony tükör nélküli fényképezőgépek népszerűvé váltak a fotóriporterek és a sportfotósok körében" - mondja Didlick.


A Sony központja ezúttal a fényképezőgépeken tündököl, és legalább olyan szinten tűnik, mint amit a Canon és a Nikon az elmúlt években kínált.

Forrás: alphasports.pro/olympic-photo-services/

250 fényképezőgép és 600 objektív

"Az egyik legjobban várt szolgáltatás minden olimpián a Fotószervizközpont, ahol a fotósok világszerte tisztíttathatják fényképezőgépeiket, elvégeztethetik kisebb javításokat, és közvetlenül a helyszínen kölcsönözhetik a legújabb és legjobb fényképezőgépeket és objektíveket" - mondja Didlick.


"A Sony pultjánál itt Pekingben nemcsak a fényképezőgépek tisztítását és néhány javítást lehet elvégezni a helyszínen, hanem a szervizpult mögé pillantva a fényképezőgépek és objektívek lenyűgöző választéka tárul elénk, amelyeket ingyenesen kölcsönözni lehet" - magyarázza Didlick. "A Sony több mint 250 fényképezőgépet és 600 objektívet készült kölcsönadni az olimpiai játékokról tudósító fotósoknak."


Didlick elmagyarázza, hogy a fényképezőgépgyártók által az olimpián felállított nagy standok és hatalmas felszereléskészletek célja, hogy támogassák az olyan nagy hírügynökségeket, mint az Associated Press, a Gannett és mások. Szerinte ezeknek az ügynökségeknek a fotósai ezekre a szolgáltatásokra támaszkodnak, hogy kiegészítsék felszerelésüket és csúcsformában tartsák a felszerelésüket egy olyan eseményen, ahol a tökéletes felvétel kihagyása nem opció.


A 2022-es olimpiai játékok pekingi szervezőbizottsága (BOCOG) nyilvánvalóan folytatta a tavalyi tokiói olimpián látott szigorú COVID-19 irányelveket.


"A Sony itteni depójában 41 helyi munkatárs dolgozik műszakonként a BOCOG szigorú COVID-19 irányelveinek támogatásával, további 30 csapattag pedig világszerte online készen áll arra, hogy segítsen a világ minden időzónájában, szoros határidők mellett dolgozó fotósoknak" - tette hozzá.


"Nem Covid-időszakban egy téli olimpiára körülbelül 700 fotós akkreditált, egy nyári olimpiára pedig körülbelül 2000 fotós akkreditált. A fotós szolgáltatások iránti kereslet tehát nagymértékben várható"."


Forrás: Sony/petapixel.com

bottom of page