top of page
  • petezsiska

A Panasonic bemutatja a GH6-ot: 25.2MP, 5.7K 10-Bites videó, aktív hűtés

A Panasonic bejelentette a Lumix GH6-ot, az első olyan Micro Four Thirds fényképezőgépet, amelynek felbontása meghaladja a 20 megapixelt. A vállalat szerint a 25,2 megapixeles szenzor elsősorban fotózásra szolgál, de videós funkciókkal is komolyan fel van vértezve.

Az új GH6-on szinte minden téren jelentős fejlesztések látszanak: nagyobb felbontás, több lehetőség videofelvétel készítésekor, nagyobb dinamikatartomány és hatkonyabb vázba épített képstabilizátor. A kontrasztalapú autofókusz maradt, azonban a gyártó cég szerint ismét jelentős előrelépések történtek, amelyek jelentős teljesítmény növekedést eredményeztek.


Új, nagyobb felbontású Micro Four Thirds érzékelő


A Panasonic mintegy 20%-kal növelte a GH6 effektív pixelszámát az új 25,2 megapixeles Live MOS érzékelőben. A vállalat szerint ezt az érzékelőt egyértelmen nagy felbontás, nagy sebességű jelkiolvasás és széles dinamikatartomány jellemzi. Az érzékelő mögött egy új Venus Engine processzor található, amely közel kétszer nagyobb teljesítményű, mint elődje, és a Panasonic szerint fejlett képfeldolgozási technológiákkal van felszerelve, hogy nagyfelbontású, természetes zajtextúrájú és színgazdag képeket adjon vissza.


A Panasonic szerint a Venus Engine három konkrét területen fejlődött: új intelligens részletfeldolgozás, új 2D zajcsökkentés és videóknál alkalmazott, nagy pontosságú 3D zajcsökkentés.


A gyártó szerint az Intelligens részletfeldolgozás pontosabban érzékeli a képkocka éleit, síkjában és részleteiben egyaránt, így rendkívül valósághű képeket eredményez. Az új 2D zajcsökkentés elnyomja a kromatikus zajt, és javítja a fénysűrűségi zaj textúrát, hogy a kép még nagy ISO érzékenység esetén is tiszta és természetes hatású legyen. A videókhoz továbbfejlesztett, nagy pontosságú 3D zajcsökkentéssel igen jelentős mértékűre növelték az álló és mozgó részek felismerési képességét, ami lehetővé teszi a zajcsökkentés optimalizálását, melynek eredményeképpen a dinamikus mozgást tartalmazó videók képminősége javul. Emellett a nagy pontosságú Dual 3D Color Control javítja a színhű megjelenítést a fényerőszint, a telítettségi szint és az árnyalatszint szerinti gazdag, élethű színkifejezés érdekében.


Az új érzékelő és processzor kombinációja azt jelenti, hogy a GH6 új, szélesebb ISO érzékenységi tartományt kínál: ISO 50-től 25 600-ig a fényképeknél és ISO 50-től 12 800-ig videók esetében.


A gép új és továbbfejlesztett öttengelyes giroszkópos érzékelővel is rendelkezik, amely új algoritmussal 7,5 fokozatú szenzor- és kettős képstabilizációt tesz lehetővé, így az új, 100 megapixeles, nagy felbontású felvételkészítési módot állvány nélkül is használhatjuk. A Panasonic szerint ezzel az eszközzel a 11 552 x 8 672 pixeles képek hűen reprodukálják a pontos részleteket, amelyeket RAW és JPEG formátumú képként lehet elmenteni.

A GH6-ot egy 3,0 hüvelykes, 3:2 képarányú, érintésérzékeny, nagyfelbontású, 1840 K képpontos, 3,0 hüvelykes kijelzővel látták el. A vállalat szerint a panel dőlési/forgatási szögének beállításával még akkor sincs fizikai interferencia, ha a HDMI-kábel és az USB-kábel egyidőben csatlakoztatva van a géphez. A fényképezőgép egy 3 680K képpontos OLED LVF (Live View Finder) keresőt is kapott, amelynek nagyítási aránya körülbelül 1,52x / 0,76x (35 mm-es fényképezőgéppel egyenértékű).


Kontraszt alapú autofókusz


Sokan reménykedtek a GH6 fázisérzékelős autofókusz rendszerében, azonban az új fényképezőgép ugyanazt a korábbról már ismert kontraszt-alapú rendszert használja a cég Depth from Defocus (DFD) technológiájával.


A Panasonic mérnökei elmondása szerint érthető a fázisalapú rendszerek népszerűsége, azonban a GH6 fejlesztése közvetlenül a GH5 megjelenése előtt kezdődött és akkoriban elsősorban a dinamikatartomány-képességek növelésén dolgoztak, nem pedig a fázisérzékelésen. A Panasonic ekkor választás elé került: vagy elveti azt a konstrukciót, amin a szakemberek nagy mennyiségű időt töltöttek, vagy folytatják a megkezdett munkát, amelynek során inkább a dinamikatartományra koncentrálnak. A vállalat nyilvánvalóan ez utóbbit választotta.


A Panasonic szerint ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fognak fázisalapú vagy akár fényidő-alapú kamerát készíteni, de jelenleg ezzel a kamerával és fejlesztési ciklussal ez volt a kitűzött cél. Azok számára, akiket ez esetleg nem győzött meg, a szakemberek azt mondják, hogy megháromszorozták az autofókusz processzorra szánt teljesítményt, és úgy vélik, gyorsabb, jobb és megbízhatóbb lesz, méghozzá jelentős mértékben. A Venus Engine által végzett nagyobb sebességű jelfeldolgozással és a továbbfejlesztett autofókusz algoritmussal a témaérzékelés teljesítménye kimagasló mértékben javult, így nagyobb pontosságú fókuszálás érhető el. A vállalat a DFD-rendszer mögött álló intelligenciát is továbbfejlesztette, aminek köszönhetően a rendszer jobban és pontosabban felismeri és követi a témákat.


A LUMIX GH6 mechanikus zárral 14 (AFS) és 8 (AFC) fps, elektronikus zárral pedig 75 fps sebességű sorozatfelvételre képes.

Videózásra termett


Az új érzékelő nem rendelkezik optikai aluláteresztő szűrővel és elég nagy kiolvasási sebességgel, ami csökkenti a „rolling shutter” jelentéget, miközben nagyobb dinamikatartományt biztosít a videókészítés során. A nagy teljesítményű új Venus Engine-nek köszönhetően a fényképezőgép képes az új érzékelő nagyobb pixelszámú, nagyobb felbontású és nagyobb bitsebességű videók nagy sebességű feldolgozására.


A GH6 tartalmazza a V-Log és V-Gamut funkciót, ami a LUMIX G Micro Four Thirds fényképezőgépeknél először fordul elő, és Dynamic Range Boost módban 12+ fokozatú, sőt 13+ fokozatú széles dinamikatartományt biztosít. A V-Gamut egy szélesebb színtér, amely a Panasonic szerint szélesebb, mint a BT.2020, így ez a GH6 optimális színtere.


A V-Log a negatív filmre emlékeztető loggörbe jellemzőivel rendelkezik, a V-Gamut pedig még a filmnél is nagyobb színteret biztosít.


Mint mindig, a V-Log és a V-Gamut mellett a GH6 számos más Photo Style beállítással is rendelkezik, köztük különböző "Cinelike" gamma profilokkal.


A már említett öttengelyes stabilizátor a videofelvételeknél is eredményesen teszi a dolgát, és a mozgás típusának megfelelően képes a legmegfelelőbb kompenzációt alkalmazni, pontosan megítélve a rázkódás okát: pásztázás, dőlés vagy kézremegés. A vázba épített stabilizátor még optikai stabilizátor nélküli objektív használata esetén is hatékonyan tudja kompenzálni az ilyen típusú mozgásokat.


A LUMIX GH6 képes 4:2:2 10 bites C4K felvételek készítésére 60p felbontásban rögzítési korlátozás nélkül, 4:2:0 10 bites 4K 120p (ami ötszörös lassításnak felel meg) és 4:2:2 10 bites FHD 240p nagy képkockasebességű (HFR) videofelvételek készítésére, amelyekhez még hang is rendelkezésre áll, ami hasznos lehet a sebesség növelése esetén. Az FHD maximálisan 300 fps (12,5-szeres lassított felvételnek felel meg) és a VFR (változó képkockasebesség) a téma dinamikus mozgását reprodukálja.


4K 60p sebességű timelapse videók is készíthetők. Az Exposure Leveling funkcióval az expozíció automatikusan kerül beállításra, hogy megakadályozza a képkockák közötti nagy fényerőbeli változásokat, így a kész videó egyenletesebbnek és tisztábbnak tűnik.

A kamera belsőleg 4:2:2 10 bites C4K rögzítésére is képes 60p felbontásban, egyidejűleg 4:2:2 10 bites C4K kimenettel 60p felbontásban HDMI-n. A GH6 kompatibilis a HDMI 2.1 szabványnak, amely a Panasonic mérnökei szerint egy jövőbeli firmware-frissítéssel támogatni fogja a C4K 120p-s HDMI videokimenetet. Továbbá, fejlesztés alatt áll a C4K 120p RAW kimenet képessége az Atomos Ninja V+ monitorfelvevőhöz HDMI 2.0-n keresztül, ami szintén elérhető lesz egy jövőbeli firmwarefrissítéssel.


A 4:2:0 10 bites 5,7K 60p mellett a GH6 képes 4:2:0 10 bites 5,8K 30p (4,4K 60p) anamorfikus 4:3 videót is rögzíteni az érzékelő teljes területének kihasználásával, amely a kamera monitorján valós időben, de-squeeze-elve jeleníthető meg. Az 5,7K 30p belső videofelvétel a Lumix sorozatban először érhető el ProRes 422 HQ és ProRes 422 formátumban a CFexpress B típusú kártyával, amely lehetővé teszi a nem lineáris szerkesztést transzkódolás nélkül. A Panasonic szerint a DCI4K, az FHD ProRes 422 HQ és a ProRes 422 egy jövőbeli firmware-frissítéssel támogatott lesz.


A GH6 egy sor más videó-központú segédfunkcióval is kiegészül, mint például a Waveform Monitor, a Zebra Pattern, a Luminance Spot Meter, a Frame Marker, a már említett Anamorphic Desqueeze Display, a Red REC Frame Indicator és a Tally fényvisszajelzők a kamera hátulján és előlapján.


Aktív hűtés és hardverezettség


A Panasonic szakemberei a nagyobb felbontás és képkocka sebesség esetén felmerülő esetleges túlmelegedési problémákat úgy kezelték, hogy a GH6-ba olyan rendszert építettek, melyet már a full-frame kameráiban, például az S1H-ban is láthattunk. A hőelvezető útvonal ventilátorral történő optimalizálásával korlátlan videófelvételi időt tudtak elérni C4K-ban 60p-ben 4:2:2 10 bites felbontásban. Ez lehetővé teszi a VFR/HFR, ProRes és a 4K felbontást meghaladó, nagy felbontású felvételek hosszabb ideig tartó rögzítését is.


Ez a ventilátorrendszer viszonylag robusztus, mivel képes taszítani a fröccsenéseket, a port, és -10 Celsius-fokos hőmérsékletig használható. A záregység is tartós, körülbelül 200 000 expoig.


Mint korábban említettük, a GH6 kompatibilis a CFexpress B típusú kártyákkal, így értele szerűen ez az egyik a két memóriakártya slot közül; a másik egy UHS-II SD port. A CFexpress kártya (B típus) támogatja a nagy bitrátájú videók belső rögzítését 800 Mbps vagy annál nagyobb sebességgel, beleértve az 5,7K 30p ProRes 422 HQ és C4K 60p ALL-I sebességgel történő rögzítését. Az UHS-II V90 SD memóriakártya támogatja a belső videofelvételt 600Mbps vagy annál kisebb sebességgel. Lehetőség van továbbá a rögzítési mód kiválasztására a Relay Recording, a Backup Recording, és az Allocation Recording módok közül mind az SD memóriakártya, mind a CFexpress kártya használatával.


A GH6-ot teljes méretű HDMI-porttal, új 2200mAh kapacitású akkumulátorral –amely a fényképezőgépben lévő hálózati áramról vagy USB-C-ről is tölthető–, WiFi 5-tel, Bluetooth 5-tel és „tethered” PC-kapcsolaton keresztül használható felvételkészítési móddal látták el.


Árak és elérhetőség


A Panasonic Lumix GH6 2022. március közepén lesz kapható, a váz előre láthatólag 2200 dollárért vagy a váz Leica 12-60mm f/2.8-4 objektívvel 2800 dollárért.


Forrás és fotók: Panasonic / Petapixel.com

bottom of page