top of page
  • petezsiska

Világbajnoki címet szerző túraautó ászok indítják a WTCR szériát

Yann Ehrlacher és Yvan Muller, akik együttesen hat FIA túraautó-világbajnoki címet tudhatnak magukénak, a helyi tisztségviselőkkel és a rendezvény szervezőivel közösen elindították az augusztus 6-7-én Anneau du Rhinben megrendezésre kerülő első WTCR Race of Alsace GrandEst elnevezésű futam előkészületeit.

A huszonöt éves Ehrlacher és nagybátyja, a legendás Muller a Cyan Racing Lynk & Co. színeiben versenyeznek a WTCR - FIA Túraautó Világkupában. A párizsi székhelyű Discovery Sports Events által támogatott sorozat idén nyáron először látogat el az elzászi helyszínre, ahol két futamot rendeznek, amelyeket több mint 185 országban élőben közvetítenek, és amelyeken az Audi, a CUPRA, a Honda, a Hyundai és a Lynk & Co márkák lesznek láthatók.


Ehrlacher, akinek édesanyja, Cathy, Yvan Muller húga, maga is sikeres autóversenyző volt, az elmúlt szezonokban megnyerte a WTCR bajnoki címét, és a WTCR királyaként vág neki a sorozat hazai fordulóinak.


"Yvan-nal igazán büszkék vagyunk arra, hogy Elzász képviselhetjük, és az, hogy itt rendezhetünk egy futamot, egészen hihetetlen" - mondta Ehrlacher. "A szurkolóknak is jót tesz, mert ebben a régióban mindig is fanatikusan rajongtak a versenyzésért. A múltban Sébastien Loeb-ről szólt a rali-világbajnokság, de a rajongók már várták, hogy visszatérjen a jól megszokott magas színvonal, és ezt most meg is kapták. Nagyszerű esemény lesz, és a pálya is nagyon jó. Van egy hosszú egyenes, nagy és kis sebességű kanyarok és egy gyors sikán. Elég intenzív munka lesz egy jó kört összerakni, de igazán jó és szoros verseny lesz, amit a szurkolók is szívesen néznek majd."

Ehrlacher az év elején tesztelt az Anneau du Rhin-en, és megjegyezte, "furcsa" érzés volt, amit tapasztalt. "Nagyon furcsa volt otthon ébredni és elmenni meglátogatni azokat az embereket, akikkel egyébként együtt dolgozom, messze az otthonomtól. Nem vagyok hozzászokva, hogy a csapatom mindössze 20 percre van onnan, ahová egykor iskolába jártam. Egy hétfő reggel öt évvel ezelőtt ugyanabban az időben ébredtem, hogy iskolába menjek, mint most, hogy megkezdjük a tesztet, és most ugyanazon az úton mentem a versenypályára, profi versenyzőként, mint anno az iskolába".


Muller, aki az FIA Túraautó Világbajnokság legtöbb futamgyőzelmének és címének rekordját tartja, elmondta: "Nagyon örülünk, hogy pályafutásunk során legalább egyszer a régiónkból sokak előtt versenyezhetünk. Ez valószínűleg még nagyobb nyomást fog okozni, mert rengeteg ember lesz ott, így nem lesz könnyű hétvége, de megpróbálunk megbirkózni az érzéssel. Elzászban voltam WRC versenyen, de a kettőt nem lehet összehasonlítani, mert a WRC nem az én kategóriám, szinte turistaként voltam csak ott. Itt viszont WTCR versenyző vagyok, és a World Touring Cars-ban vannak a címeim, szóval ez más lesz, mint a WRC-s tapasztalat. A pálya elég érdekes, de trükkös, és lehet hibázni bőven."


Jean-Baptiste Ley, a promóter Discovery Sports Events WTCR igazgatója elmondta: "A mai rajt egy újabb fontos lépés afelé, hogy a WTCR-t Franciaország GrandEst régiójába hozzuk, amely az autógyártásnak egy nagyon fontos központja, és nagy múltra tekint vissza a motorsportban és az autóiparban egyaránt. Yann és Yvan indulásával biztosak lehetünk abban, hogy nagyon nagy hazai szurkolótáborunk lesz, és az Anneau du Rhinbe érkező, és a világ minden táján a tévéképernyők előtt szurkoló rajongók rengeteg akciót láthatnak majd." - mondta.

A megnyitón, amelyen az Anneau du Rhin igazgatói, Caroline Bugatti és François Rinaldi is részt vettek, Joshua Reibel, a pálya általános igazgatója bemutatta az esemény előzetes menetrendjét, és ismertette a Mulhouse-ban augusztus 5-én megrendezésre kerülő esemény részleteit. Ezek között szerepel a WTCR autók bemutatója, autogramosztás a városban, míg a rendezvényre érkező rajongók a történelmi Bugatti autók bemutatóját és az 1001 lóerős Bugatti Veyron-t is megcsodálhatják. A további attrakciók között szerepel még egy történelmi Forma-1-es autó, amely a pályán tesz meg néhány kört, valamint számos egyéb érdekesség mellett katonai bemutató is lesz.


A WTCR Race of Alsace GrandEst programja előzetesen:


Augusztus 6. szombat

9:30-10:15: 1. szabadedzés

12:30-13:00: 2. szabadedzés

15:00-15:20: Q1 kvalifikáció

15:25-15:35: Q2 kvalifikációs futam

15:45-16:00: Q3 kvalifikáció


Augusztus 7. vasárnap

12:15: 1. futam (30 perc+1 kör)

16:15: 2. futam (25 perc+1 kör)



Forrás: fiawtcr.com


bottom of page