top of page
  • petezsiska

Versenyelőzetes: a WTCR Magyarországon hazai versenyzőkkel

A WTCR - FIA Túraautó Világkupa magyar sikere három sztárpilótán múlik, amikor a sorozat június 11-12-én a Hungaroringre látogat.


Elöljáróban a versenysorozatról:

*A hazai versenyzők közül Michelisz Norbert, Nagy Dániel és Tassi Attila a Hungaroring csúcsára vadászik

*Tizenhat futamgyőztes 11 országot képviselve a Budapesthez közeli pályán

*Az Audi, a CUPRA, a Honda, a Hyundai és a Lynk & Co autói hozzák majd lázba a rajongókat

*Girolami a Goodyear #FollowTheLeader a szezonnyitó győzelem után a pole pozícióból indulva

*Huff vezeti a WTCR Trophy sorrendjét a magyar Zengő Motorsport számára


Michelisz Norbert, a WTCR 2019-es királykategóriájának feltörekvő tehetségeivel, Nagy Dániellel és Tassi Attilával lép pályára a mogyoródi ringen, amely az 1986-os Magyar Nagydíjra épült, és a sorozat 2018-as indulása óta a WTCR egyik fő helyszíne.


A 37 éves Michelisz a trió legidősebb tagja, gyorsasága és akarata azonban soha nem volt megkérdőjelezhető. A 24 éves Nagy Dániel egy szezonra készült a pálya szélén, mígnem Zengő Zoltán, a nagyra becsült magyar tehetségkutató és csapatfőnök, aki 2005-ben Michelisznek megadta a nagy áttörést, őt is megkereste ajánlatával, mely szerint először indulhat egy teljes WTCR-szezonban.


Micheliszhez hasonlóan Tassi is WTCR futamgyőztes, és a Hungaroringen aratott győzelmet is feljegyezhetjük a virágzó versenykarrierjébe. Bár a múlt havi szezonnyitó WTCR Clean Fuels for All Race of France versenyen meghiúsult a WTCR győzelmük növelésére tett kísérletük, amikor a 2. futam első sorából való rajtolás után méterekkel összeütköztek, minden energiájukkal a soron következő futamra készülnek.


Az esetre reflektálva Tassi, aki egy Honda Civic Type R TCR-t vezet a LIQUI MOLY Team Engstler színeiben, így nyilatkozott: "A múlt az múlt, megtörtént, mi pedig megyünk előre, és keményebben küzdünk a jobb eredményekért, mint valaha. Az incidens után Norbi azonnal odajött hozzám és bocsánatot kért. Nyilván nem hozza vissza az eredményeket és a pontokat, de mindketten vesztettünk. Ilyen a versenyzés, nyilvánvalóan jó barátok vagyunk, versenyeztem a csapatában, és nagyon régóta ismerjük egymást, így soha nem volt kétségem afelől, hogy nem fogunk többet beszélni. De megtörtént, nem volt szerencsés, hibázott, nem látott engem, ez benne van a játékban, csak kár, hogy mindketten belekerültünk."


A BRC Hyundai N Squadra Corse versenyzője, Michelisz gyorsan felemelte a kezét az összecsapás miatt, hozzátéve: "Sajnos hibáztam. A rajtom átlagos volt, elkezdtem kanyarodni az 1-es kanyar felé és összeértünk. Ez egy szerencsétlen történés volt. Nem így kellett volna kezdeni a szezont. Tanulni kell az elkövetett hibákból".


Az incidensben játszott szerepéért Michelisz Norbert hathelyes rajtbüntetéssel áll rajthoz az 1. futamon a Hungaroringen. Általában ez ok a pesszimizmusra, de a Hyundai Elantra N TCR-t vezető Michelisz igyekszik pozitív maradni. "Ez tényleg olyasmi, amit szeretnék elkerülni, de végül is nem tudom, mennyire befolyásolja majd a versenyhétvégémet. Biztos vagyok benne, hogy az első futam nagyon trükkös lesz emiatt, de sok minden megtörténhet. Sajnálatos, ami történt, és nagyon szomorú vagyok, de ettől függetlenül megpróbálom majd a legjobbamat nyújtani. Remélem, hogy hazai győzelmet aratok, azonban ehhez sok mindennek össze kell jönnie."


Nagy Dániel eddig még nem tudta nagy potenciálját WTCR futamgyőzelemre váltani, de közel járt hozzá, amikor 2018-ban beugróként vett részt a versenyen. Akkor Nagy a jelenlegi csapattársát, Rob Huffot szorongatta az első helyért, végül a második helyet szerezte meg a M1RA csapatnak, amelyet Michelisz alapított.


"Vicces, mert pár évvel ezelőtt Robbal küzdöttem a futamgyőzelemért, amikor beugró pilótaként indultam" - mondta Nagy Dániel, aki anno szurkolóként látogatott ki a Hungaroringen rendezett versenyekre. "Ismerem a pályát, és általában jól is teljesítettem, szóval csak élvezni akarom a futamot, és hajtani az első győzelemért, ami nem lesz könnyű, mert a szint nagyon-nagyon magas, és igazi kihívás lesz."



HUFF TARTJA A WTCR TRÓFEA ELŐNYÉT A "HAZAI" VERSENYEN


A CUPRA-motoros Rob Huff, a 2012-es FIA Túraautó Világbajnokság győztese vezeti a WTCR Trophy ideiglenes tabelláját a hazai Zengő Motorsport versenyzőjeként. A független versenyzőknek szóló, gyártó anyagi támogatását nem élvező kategóriát 2020-ban vezették be, és Jean-Karl Vernay és Gilles Magnus szerepelnek a címvédők között. Huff a WTCR Clean Fuels for All Race of France 2. futamán nyerte meg a kategóriát, miután Mehdi Bennani a nyitóversenyen diadalmaskodott a Comtoyou Team Audi Sport színeiben. A WTCR Trophy ideiglenes eredménylistáját IDE kattintva tekintheti meg.



A WTCR-ről RÖVIDEN


A WTCR, amelyet több mint 185 országban közvetítenek, a túraautóversenyzés csúcsát jelenti, és a TCR kategória ranglétrájának csúcsán áll. A WTCR az FIA Túraautó Világbajnokságból fejlődött tovább, a sorozatot az FIA igazgatja és a Discovery Sports Events népszerűsíti.


Az öt autómárka képviselői - Audi, CUPRA, Honda, Hyundai és Lynk & Co - képviselteti magát, nyolc csapat, amelyek mindegyike Goodyear gumiabroncsokat és a német P1 Racing Fuels fenntartható üzemanyagot használnak, aláírták, hogy 2022-ben újabb FIA World Touring Car aranyéremért szálljanak harcba.


A versenyzők és csapatok számára az FIA által áhított világbajnoki címek mellett a független versenyzők, akik nem rendelkeznek gyártói pénzügyi támogatással, a WTCR Trophyra is jogosultak. Eközben a Balance of Performance formula segít fenntartani az egyenlő versenyfeltételeket. A motorteljesítményt 360 lóerőben maximalizálják, a sebesség elérheti a 260 km/h-t.


A Goodyear #FollowTheLeader elnevezésű programja minden egyes kvalifikáció vagy futam után díjazza a tabella élén álló versenyzőt. Ők viselhetik a Goodyear #FollowTheLeader dzsekit, és a Goodyear #FollowTheLeader sárga szélvédőcsíkot az autójukon mindaddig, amíg vezetik a pontversenyt.



WTCR RACE OF HUNGARY információk


  • Időpont: június 11-12. Hungaroring

  • Pálya hossza: 4,381 kilométer 1:30 perc + 1 kör

  • 2. futam távja: 25 perc + 1 kör

  • WTCR kvalifikációs körrekord: Rob Huff (CUPRA Leon Competición) - 1 perc 51.528s (141.4kph), 21/08/21

  • WTCR verseny körrekord: Michelisz Norbert (Hyundai i30 N TCR) - 1perc 53.620s (138.8kph), 18/10/20



időterv

Június 11., szombat

  • 9:15-10:00: 1. szabadedzés (élőben a Facebookon, YouTube-on, Eurosport Player-en)

  • 13:10-13:40: 2. szabadedzés (élőben a Facebookon, YouTube-on, Eurosport Player-en)

  • 15:35-15:55: Q1 kvalifikáció (élőben az Eurosport Player-en és más közvetítőkön világszerte)

  • 16:00-16:10: Q2 kvalifikáció (élőben az Eurosport Player-en és más közvetítőkön világszerte)

  • 16:20-16:35: Q3 selejtező (élőben az Eurosport Player-en és a világ más műsorszóróin)


Június 12., vasárnap

  • 11:20: 1. futam (30 perc+1 kör) (Élőben az Eurosport Playeren és más közvetítőkön világszerte)

  • 12:00 (kb.): Futam 1 dobogó

  • 16:45: 2. futam (25 perc+1 kör) (Élőben az Eurosport Player-en és más közvetítőkön világszerte)

  • 17:20 (kb.): Futam 2 dobogó



WTCR Race of Hungary győztesei 2021:

Gilles Magnus (BEL) Audi RS 3 LMS

2. futam: Santiago Urrutia (URY) Lynk & Co 03 TCR


WTCR Race of Hungary győztesei 2020:

Futam 1: Esteban Guerrieri (ARG) Honda Civic Type R TCR

2. futam: Yann Ehrlacher (FRA) Lynk & Co 03 TCR

3. futam: Esteban Guerrieri (ARG) Honda Civic Type R TCR


A WTCR Race of Hungary 2019-es győztesei:

1. futam: Néstor Girolami (ARG) Honda Civic Type R TCR

2. futam: Néstor Girolami (ARG) Honda Civic Type R TCR

3. futam: Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai i30 N TCR


A WTCR Race of Hungary győztesei 2018-ban:

1. futam: Yann Ehrlacher (FRA) Honda Civic Type R TCR

2. futam: Rob Huff (GBR) Volkswagen Polo GTI TCR

3. futam: Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai i30 N TCR


A WTCR csúcstartói

2021: Yann Ehrlacher (FRA) Cyan Racing / Lynk & Co 03 TCR

2020: Yann Ehrlacher (FRA) Cyan Racing / Lynk & Co 03 TCR

2019: Michelisz Norbert (HUN) BRC Racing Team / Hyundai i30 N TCR

2018: Gabriele Tarquini (ITA) BRC Racing Team / Hyundai i30 N TCR



Forrás: fiawtcr.com

bottom of page