• Dori Preisler

Történetek az Öreg-Túr mentén - Szabó R. János fotókiállítása a Capa Központban

Történetek az Öreg-Túr mentén címmel látható kiállítás csütörtöktől Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Szabó R. Jánosnak a Tisza mellékfolyója mentén készült portréiból, tájképeiből és csendéleteiből.

Suzy Hazelwood fotója a Pexels oldaláról

Szabó R. János fényképeken elmesélt történetei az Öreg-Túr mentén íródnak. A sorozat klasszikus, a festészettől örökölt fotográfiai műfajok képtípusaiból épül fel; a portrékból, tájképekből, csendéletekből álló fotóesszében a folyó mentén élő emberek sorsa rajzolódik ki - közölte a Nagymező utcai kiállítóhely csütörtökön az MTI-vel.


Kiemelték: a fotósorozat kiállításként először a Capa Központ Project Room termében látható. A közleményben azt írták: az élet az Öreg-Túr mentén ugyanolyan csendesen és kanyargósan folyik, mint a határt Északkelet-Magyarországról átlépő folyó. A falvakban a munka (a halászat, az állattartás, a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, az építkezés) és a kikapcsolódás (a fürdőzések, beszélgetések) köré szerveződő hétköznapi élethelyzetek és tevékenységek Szabó R. János kiemelésével kitüntetett pillanatokká válnak.


Szabó R. János úgy fogalmazott munkájáról: "A víz jelenléte jelenthet munkát, megélhetést, kikapcsolódást, szórakozást és nehézségeket. Olyan személyes történeteket és helyzeteket keresek, amik egy-egy sajátos viszonyulási lehetőséget mutatnak meg. Ezekből a történetekből szeretnék egy átfogó képet rajzolni, ami nemcsak szűkebb értelemben beszél a folyó körüli életről, hanem általánosabban is szól arról a társadalmi-történeti kontextusról, amit az Öreg-Túr környezete jelent. A képeken szeretném ezen túl a saját élményeimet, emlékeimet, a környezet és az élővilág iránti amatőr érdeklődésemet is megjeleníteni".


A január 30-ig ingyenesen megtekinthető kiállításon a fényképek a falvakból hozott tárgyakkal egészülnek ki - áll a Capa Központ közleményében.


Forrás: bkö \ bám \ bpt

M5_MIII_Instant_Save_banners_small_tall_300x390_jpg.jpg
tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
EM1X_Telelens_Save_main_small_tall_300x390_jpg.jpg