top of page

Rally Hungary 2021 - Hadik András a magyar bajnok

Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC) Nyíregyházán és környékén rendezett fordulóját, amelyen a világbajnokság WRC2-es kategóriájának idei bajnoka, a norvég Andreas Mikkelsen Eb-győztes, Hadik András pedig a címét megvédve magyar bajnok lett.

A vasárnap véget ért III. Rally Hungaryn - amely a Mercarius országos bajnokság zárófordulója, a Nyíregyháza-rali is volt egyben - Grjazinék csaknem 40 másodperccel voltak gyorsabbak, mint a második helyen záró Mads Östberg, Torstein Eriksen norvég páros, amely viszont így megnyerte az idei utolsó magyar bajnoki versenyt. Az Eb-futamot a lengyel Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk duó fejezte be a harmadik pozícióban, a Hadik András, Kertész Krisztián kettős negyedikként zárt.


A verseny előtt még az Eb-összetett dobogós helyezéseire is esélyes Herczig Norbert, Ferencz Ramón páros a szombati jó teljesítménye után a második pozícióból folytatta vasárnap reggel a viadalt, de a nap első, a futam nyolcadik gyorsasági szakaszának vége előtt lecsúsztak az útról és összetörték a Skodát. A versenyzőt és navigátorát kórházba szállították, de onnan a nap folyamán ki is engedték.

A péntek óta kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtó Grjazint a riválisok nem igazán tudták megszorongatni, ráadásul Mikkelsen számára az Eb-elsőség, Hadikék szempontjából pedig a magyar bajnoki cím volt a fontos, így ezek a párosok nem erőltették túl a tempót az egyes gyorsasági szakaszokon. A nézők ennek ellenére remek versengést láthattak a vasárnapi program során, többek között a nyíregyházi belvárosi gyorsaságin is.

A lengyel Marczyk éppen vasárnap ünnepelte 26. születésnapját, és a versenynap hét gyorsasági szakaszából hármat megnyerve végzett harmadikként. Östberg végig Grjazint üldözte a diadalért, vasárnap három szakaszt is nyert, de ez csak arra volt elegendő, hogy a Nyíregyháza-rali győztesévé váljon, az Eb-értékelésben nem tudott győzni.

Mikkelsen a brit Elliott Edmondson navigátorral az oldalán végül hetedikként fejezte be a Rally Hungaryt, az országos bajnoki futam értékelésében pedig Östberg és Hadik mögött a Klausz Kristóf, Csányi Botond duó zárt a harmadik helyen. Mikkelsennek ez az első Eb-címe, Hadik harmadszor lett magyar bajnok. Utólagosan időbüntetést kapott a rali Európa-bajnokság (ERC) Nyíregyházán és környékén rendezett fordulóját vasárnap megnyerő Nyikolaj Grjazin, így a győzelem a norvég Mads Östbergé lett, a magyar bajnok Hadik András pedig harmadikként fejezte be az Eb-futamot.

Az ERC sajtószolgálatának közleménye szerint az orosz versenyzőt azért sújtották utólag 15 perc büntetéssel, mert a vasárnap reggeli első gyorsasági szakaszon nem állt meg a Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó baleseténél. Grjazin azt mondta, félreértette a sportbírók jelzését, a döntés ellen pedig nem fellebbezett.

Grjazin büntetése nyomán az Eb-futammal együtt megrendezett Nyíregyháza-ralit - az országos bajnokság idei utolsó futamát - megnyerő Mads Östberg, Torstein Eriksen kettős lett a III. Rally Hungary győztese, az eredetileg negyedikként záró, és ezzel címét megvédve magyar bajnok Hadik András, Kertész Krisztián páros pedig harmadikként végzett.

A pályafutása első Európa-bajnoki címét Nyíregyházán megnyerő, WRC2-es világbajnok Andreas Mikkelsen így hatodikként fejezte be a viadalt. Végeredmény, III. Rally Hungary (14 gyorsasági szakasz, 182,01 km, élcsoport): ------------------------------------------------------------------------------ 1. Mads Östberg, Torstein Eriksen (norvég, Citroën C3) 1:38:43.4 óra 2. Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk (lengyel, Skoda Fabia Rally2 EVO) 21.8 másodperc h. 3. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta MkII) 26.1 mp h. A hatodik helyen végzett: Andreas Mikkelsen, Elliott Edmondson (norvég, brit, Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:30.4 perc h. Fotók: MTI / Vajda János Fottás: MTI

tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
bottom of page