• Dori Preisler

Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8 – Nem csak portréfotók készítéséhez

Updated: Jan 10

Több mint tizenhárom év telt el azóta, hogy az Olympus és a Panasonic 2008-ban közösen bejelentették hibrid tükör nélküli fényképezőgépek gyártására irányuló innovációjukat, melynek eredményeként létrehozták a Micro Four Thirds rendszert. Azóta az elérhető MFT eszközök száma és sokszínűsége a fotósok számára kimagaslóan komoly lehetőséggé tette a rendszert.

Az Olympus által gyártott M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8 fix fókuszú objektívet 2012-ben jelentette be a gyártó cég, amely a mai napig vonzó választás a fotósok számára, akik egy igazán különleges, felsőkategóriás objektívet keresnek stúdió-, portré- vagy akár sportfotózáshoz.

Masszív kialakítás és nagy fényerő jellemzi, 150 mm-es ekvivalens gyújtótávolsággal. Ez a nagy fényerejű f/1.8-as maximális rekeszértékű objektív széleskörű mélységélesség-szabályozást tesz lehetővé, így ideális választás portréfotózáshoz és beltéri kompozíciók elkészítéséhez egyaránt. Az Olympus-tól megszokottakhoz híven ez is egy kiválóan kidolgozott, prémium minőségű lencse, amelynél a tubus és a fókuszgyűrű is fémből készült, hasonlóan például az M.Zuiko ED 12mm f/2-es, nagylátószögű objektívjéhez.

Felépítés és ergonómia

Optikai kialakítását tekintve meglehetősen összetettnek mondható, amely összesen tíz lencsetagot tartalmaz kilenc csoportba rendezve. Kilenc lekerekített formájú íriszlamella gondoskodik a kellemes háttérelmosásról, a színihibákat és geometriai torzításokat pedig 3 ED (Extra-Low Dispersion) és 2 HR (High Refractive Index) lencsetag szűri igen komoly hatékonysággal.


Forrás: dpreview.com

A hagyományos lencse bevonatokkal ellentétben ennél az objektívnél a belső fényvisszaverődés csökkentésére ZERO (ZUIKO Extra-Low Reflection Optical) bevonatot alkalmaztak, amely az Olympus cég saját szabadalma, és amelyet a nagyobb kontraszt és színhűség érdekében fejlesztettek ki, a különböző fényviszonyok hatásainak kedvező irányba történő optimalizálására. Emellett egy movie & still compatible (msc) nevű autofókusz rendszerrel is ellátták, amely gyors, csendes és pontos fókuszálási teljesítményt biztosít a video- és fotóalkalmazásokhoz egyaránt.


A finom bordákkal ellátott élességállító gyűrű, amely körülbelül 30 mm széles és 19 mm-re helyezkedik el a tubus elülső része mögött. Mindkét irányban több mint 360 fokban fordul el végállások nélkül, így tehát az Olympus 12 mm-es f/2-vel ellentétben nincs mélységélesség skála az objektíven. A mechanizmus úgy van kialakítva, hogy az élességállítás sebessége megegyezzen a gyűrű forgatásának sebességével. A finombeállításhoz éppúgy alkalmas a szerkezet, mint gyors mozgás esetén a közeli és a távoli témák közötti váltáshoz, ezzel kétségtelenül az egyik legjobb kézi fókuszos megoldás, amellyel találkozhatunk.

Teljesítmény

Az egyik ok, amiért gyors objektívet vásárolunk, hogy a témát el tudjuk különíteni a háttértől, és az Olympus mérnökei nyilvánvalóan nagyon is tisztában voltak ezzel, mivel a kilenc lekerekített formájú íriszlamella alkalmazásával a fókuszon kívüli területek kellemes bokeh-t eredményeznek.


E-M5 Mark III M.Zuiko 75mm f/2.5 1/5000s ISO 200

A tesztnél használt Olympus OM-D EM-5 Mark III vázon az M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8 csendesen - szinte hangtalanul - és meglehetősen gyorsan fókuszált. A szűrőmenet nem forog el fókuszáláskor, ami jó hír azok számára, akik rendszeresen használnak polárszűrőket.


E-M5 Mark III M.Zuiko 75mm f/3.5 1/160s ISO 1600

Az oldalsó kromatikus aberrációk, amelyek jellemzően kék vagy lila sávok formájában jelentkeznek a kontrasztos élek mentén, lényegében nem jelentenek problémát ennél az objektívnél.

Az Olympus az M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8-at "kiváló minőségű portréobjektívként" írja le, amely magasabb tartományban használható, mint a hagyományos, 85-135 mm-es fókusztávolság, amelyet klasszikusan 35 mm-es fényképezőgépek portréjaként szokás megemlíteni. Ez minden bizonnyal az egyik olyan műfaj, amely a legjobban illik ehhez az objektívhez, azonban számos más helyzetben is kiválóan alkalmas kreatív alkotások készítéséhez.


E-M5 Mark III M.Zuiko 75mm f/3.2 1/160s ISO 2000

Az 1.8-as blende nagy előnyt jelent alacsony fényviszonyok között, mivel lehetővé teszi, hogy az ISO-értékeket a lehető legalacsonyabban tartsuk. A minimális, 0,84 m-es fókusztávolságnak köszönhetően elég közel kerülhetünk a témához, de kellő távolságot kell tartanunk az alanytól vagy tárgytól, a látómező optimális kihaszánlása érdekében. A megfelelő élesség és a természetes bokeh elérése tekintetében nagyszerű eredményeket nyújt.


Az Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 specifikációi

 • Kompatibilis bajonettek MFT

 • Gyújtótávolság 75 mm ( 150mm equ.)

 • Látószög 16°

 • Legnagyobb blende F1.8

 • Legszűkebb blende F22

 • Objektív felépítése 10 lencsetag 9 csoportban

 • Lamellák száma 9

 • Legkisebb tárgytávolság 0,84 m

 • Maximális nagyítás 0,1x (0,2x 35 mm-re vetítve)

 • Minimális mezőméret 130 x 173 mm

 • Fókusz módszer belső

 • Szűrőméret 58 mm

 • Mellékelt tartozékok* Első és hátsó kupak

 • Méretek átmérő: 63,5 mm, hossz: 69,5 mm

* A szállított tartozékok országonként vagy területenként eltérőek lehetnek


Kiegészítők

A megvásárolható kiegészítők közé tartozik az LH-61F napellenző, amely kifejezetten ehhez az objektívhez lett kifejlesztve. Nincs bajonettes rögzítés, a 75 mm-es f/1.8 egy régebbi módozatú rögzítéssel van ellátva.


Az LC-61 objektívsapka a napellenző használata mellett is alkalmazható.

A PRO objektívvédő szűrő a hagyományos lencsevédő szűrőknél vékonyabb kerettel rendelkezik. A PRO szűrő fekete kerettel ellátott üvege tiszta képet garantál, emellett védi az objektívet a véletlen karcolásoktól. Minden szűrőn többrétegű bevonatot találunk, emellett a PRF-Z verziók (egyes modellekhez elérhetők) további, ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) bevonattal is rendelkeznek a tükröződés csökkentése érdekében.


Összegzés

Kompromisszummentes képminősége kiemelkedő, ragyogó kontraszt, széltől szélig precíz, nagy felbontás, minimális torzítás mellett, ráadásul egyedülállóan kompakt és könnyen hordozható. Az objektív minden tulajdonságát precízió jellemzi az összeszerelési és polírozási technológiától a kiváló optikai teljesítményen át a kimagasló részletességű fotókig és videókig, mindemellett rendkívül egyszerűen kezelhető.


E-M5 Mark III M.Zuiko 75mm f/1.8 1/1250s ISO 200

Nemcsak az optikai minősége, amely nyilvánvalóan kiváló, hanem ideális mérete is arra késztet, hogy más hasonló kvalitásokkal bíró objektívek helyett vagy mellé ezt válasszuk.

A valaha volt egyik legjobb Micro Four Thirds objektívként is számontartják, és nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy teljes joggal.


Szerző és fotók: Preisler Dóra

Forrás: olympusmintabolt.hu / dpreview.com, Video: getolympus.com

M5_MIII_Instant_Save_banners_small_tall_300x390_jpg.jpg
tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
EM1X_Telelens_Save_main_small_tall_300x390_jpg.jpg