• Dori Preisler

Megérkezett a Canon R5C

A Canon Europe a mai napon bejelentette az EOS R5 C, egy nagy teljesítményű, hibrid, mozifilm minőséget nyújtó fényképezőgépét, amely a Cinema EOS sorozat professzionális filmkészítési funkcióit az EOS R rendszer fotókészítési funkcióival egyesíti.

A nagy felbontású, teljes képmezős CMOS-érzékelő, a DIGIC X processzor és az RF foglalat által támogatott készüléknél e három elem nagy pontosságú 8K rögzítést és 45 megapixeles állóképek rögzítését teszi lehetővé, akár 20 képkocka/másodperc sorozatfelvételi sebességgel, mindezt egyetlen fényképezőgépvázban. Az EOS 5D Mark II filmiparra gyakorolt úttörő hatására alapozva az EOS R5 C kompakt, mégis sokoldalú fényképezőgépváza maximálisan kielégíti a tartalomkészítők és az egyéni felvételkészítők új generációjának igényeit. A Cinema EOS sorozat továbbfejlesztése révén a Canon egy firmware-frissítésen keresztül egy jelentős fejlesztést is bejelent a jól ismert EOS C70 modellhez kapcsolódóan. Ez tovább tökéletesíti a Cinema EOS már most is kiemelkedő funkcióit, többek között a 12 bites Cinema RAW Light rögzítési funkció hozzáadásával.


A Canon első hibrid Cinema EOS fényképezőgépe


Az EOS R5 C modell a jól ismert Cinema EOS rendszerben elsőként képes belső 8K 30p RAW felvételek rögzítésére, külső áramforrás használata esetén pedig akár 60p képfrekvenciájú rögzítésre is, ami kiemelkedő tisztaságot és végtelen utómunkálati lehetőségeket biztosít.

A belső aktív hűtőrendszernek köszönhetően a tartalomkészítők órákon át kiváló minőségű 8K felbontásban készíthetnek filmfelvételeket. A PQ és HLG rögzítésű HDR-támogatással, valamint a Canon népszerű Canon Log 3 gamma funkciójával a filmkészítők lélegzetelállító, élethű videókat készíthetnek és fokozott kifejezési lehetőségeket valósíthatnak meg annak érdekében, hogy a felvételt nézők igazán „elmerülhessenek” a rögzített tartalomban.


A Canon széles körben elismert Dual Pixel CMOS AF rendszere révén a fényképezőgép Eye AF (szemkövetéses AF) és EOS iTR AF X funkciókat is kínál, amelyek minden alkalommal precíz fókuszt biztosítanak. Ezen fejlett autofókusz technológia révén valós időben követhető az adott személy szeme, sőt a funkció még az alany fejét is képes követni, amikor az elfordul a fényképezőgéptől. A kompatibilis objektívek optikai képstabilizátor funkciójával kombinálva a fényképezőgép koordinált vezérlésű elektronikus képstabilizálást kínál, amely enyhíti a rázkódás hatásait kézi felvételek készítésekor, a pontos felvételek és éles képek elérése érdekében.

A 45 megapixeles érzékelőnek és a DIGIC X processzornak köszönhetően az EOS R5 C modell csúcstechnológiájú állókép-teljesítményt és elképesztően gyors, akár 20 képkocka/másodperc sorozatfelvételi sebességet kínál. A DIGIC X processzor olyan zajfeldolgozási újításokkal is rendelkezik, amelyek akár 51 200 ISO érzékenységű képminőséget is lehetővé tesznek – tökéletes megoldást kínálva gyenge megvilágítású környezetben, például beltéri sporteseményeken történő fényképezéshez. A fotósok számára az eszköz nagyobb kreatív szabadságot biztosít, mivel a 10 bites HEIF formátumú képek kibővített dinamikatartományban és színskálával készíthetők. További lehetőségek is rendelkezésre állnak az időzítő rendszernek köszönhetően, amely hihetetlen nagy felbontású time-lapse (gyorsított) tartalmak rögzítését teszi lehetővé.

Átlátható 8K munkafolyamatok


Az EOS R5 C készülék belsőleg rögzíti a Cinema RAW Light formátumot 12 bites, széles dinamikatartományú és színskálájú, nagy pontosságú felvételek készítéséhez, mindezt kezelhető fájlméret mellett. A Canon a RAW képformátum három újonnan kifejlesztett változatát is bevezette: RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) és RAW LT (Light Quality), így a felhasználók a felvételkészítési módot fényképezési igényeiknek és az előállítási folyamatnak megfelelően választhatják ki.

A két kártyanyílás – egy CFexpress 2.0 Type B és egy UHS-II SD kártyanyílás – továbbfejlesztett egyidejű rögzítési lehetőségeket kínál, amely funkciónak köszönhetően különböző formátumok, felbontások és bitmélységek rögzíthetők egyszerre mindkét kártyára – a rugalmas munkafolyamatok biztosítása érdekében. Ez hangfelvételeket is magában foglal 4K 120p sebességű felvételek készítésekor. A 12 bites Cinema RAW Light funkció mellett az EOS R5 C támogatja a Canon népszerű 10 bites XF-AVC formátumát 810 Mbps sebességig, valamint a rendkívül sokoldalú MP4 opciókat. Az EOS R5 C a teljes képmezős 8K érzékelővel 4K és Full HD felvételeket tesz lehetővé, kivételes tisztasággal, színekkel és alacsony zajjal a belső túlmintavételezésnek köszönhetően. Ez megkönnyíti a nagy képkockasebességű tartalmak 4K 120p felbontású rögzítését is, a látószög levágása nélkül, az automatikus fókusz funkció fenntartása mellett.


Sokoldalúság és csatlakoztathatóság


Az EOS R5 C készülék révén a Canon egy olyan sokoldalú eszközt ad a szakemberek kezébe, amely segíthet megfelelni a tartalomkészítőkkel szemben támasztott egyre szélesebb körű elvárásoknak. Az EOS R5 C az innovatív RF foglalat felhasználásával készült, amely rövid perem fókusztávolsággal, valamint a fényképezőgépváz és az objektív közötti gyorsabb kommunikáció érdekében 12 pólusú csatlakozóval rendelkezik, így az EOS R5 C a Canon EF, RF és mozifilm minőséget biztosító objektívekkel, valamint harmadik féltől származó anamorfikus objektívekkel is használható a szélesebb képarány elérése érdekében a „mozivászonhoz”.

A VR (virtuális valóság) tartalmak iránti igények növekedésével a 8K videó funkció és a Canon új RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye objektív kombinációja leegyszerűsíti a magával ragadó VR-felvételek készítését a rögzítéstől egészen a szerkesztésig. Az objektívek rugalmassága mellett ez a fényképezőgép rendelkezik az EOS R3 és XF605 fényképezőgépeknél is megtalálható multifunkciós kiegészítő csatlakozóval , amely közvetlen csatlakozást és tápellátást biztosít az olyan tartozékokhoz, mint a Canon DM-E1D sztereó mikrofon, a Canon Speedlight 470EX-AI és a TASCAM CA-XLR2d Audio XLR adapter. Az EOS R5 C egy dedikált Timecode In/Out (Időkód Be/Ki) csatlakozóval is fel van szerelve a professzionális többkamerás megoldásokba való integráláshoz. A továbbfejlesztett csatlakoztathatóságnak köszönhetően a felhasználók a Content Transfer (tartalomátvitel) mobil alkalmazást FTP átvitelre és az ML-G2 metaadatok szerkesztésére is használhatják – amely a hírek gyűjtéséhez és az egyéni felvételkészítők számára egyaránt tökéletes megoldást kínál.


Kompakt, megszokott fényképezőgépváz


Annak érdekében, hogy valóban mindkét funkció legjobbját kínálja, az EOS R5 C két külön menüvel rendelkezik az állóképekhez és a videókhoz – ezek az EOS R rendszer és a Cinema EOS felület. A 3 állású kapcsoló tárcsa által vezérelve a felhasználók zökkenőmentesen válthatnak az üzemmódok között, és hozzáférhetnek a megfelelő beállításokhoz. A 13 hozzárendelhető gombbal és számos professzionális videofunkcióval az EOS R5 C kiváló testreszabást tesz lehetővé. Ez a mozifilm minőséget biztosító készülék emellett 0,5 hüvelykes, nagy felbontású, 5,76 millió képpontos OLED keresővel rendelkezik a pontos képelemzéshez, egy pontmátrix kijelzővel a tetején a fényképezőgép beállításainak gyors ellenőrzéséhez, valamint egy fényes, tagolt, 3,2 hüvelykes HD LCD monitorral a kényelmes, több szögből történő megtekintéshez nappal vagy éjszaka.

Az egyéni fotósok számára tervezett EOS R5 C ultrakönnyű, 680 g-os készülékházzal rendelkezik, így ez az eddigi legkisebb és legkönnyebb Cinema EOS fényképezőgép. Bár kompakt kivitelű, ez a fényképezőgép tartós magnéziumötvözetből készült vázzal rendelkezik, valamint por- és időjárásálló, köszönhetően az intuitív kialakításnak, amely elválasztja a levegőáramlást az elektromos alkatrészektől.


Részletes műszaki adatok


 • Érzékelő: 3:2 teljes képmezős CMOS-érzékelő (36×24 mm)

 • Rendszer: RGB primer színszűrő (Bayer minta)

 • Érzékelő-üzemmódok: Teljes képmezős (8K)/Super 35mm (vágás)/Super 16mm (vágás)

 • Teljes pixelszám: kb. 47,10 megapixel

 • Hasznos képpontok Videó mód: kb. 35,40 megapixel (8192×4320): Ha a felbontás 8192×4320, 4096×2160 vagy 2048×1080 kb. 33,20 megapixel (7680×4320): Ha a felbontás 7680×4320, 3840×2160 vagy 1920×1080 Fotó mód: kb. 45 megapixel (8192×5464)

 • Az érzékelő képernyőjének tényleges mérete 36,0×19,0 mm (40,7 mm átlósan): Ha a felbontás 8192×4320, 4096×2160 vagy 2048×1080 33,8×19,0 mm (38,8 mm átlósan): Ha a felbontás 7680×4320, 3840×2160 vagy 1920×1080

 • Dinamikatartomány: Canon Log 3: 1600%/14 fokozat (ISO 800 esetén) Wide DR (nagy dinamikatartomány): 800% (ISO 400 érzékenység mellett)

 • Képfeldolgozó Típus: DIGIC X

 • Bajonett: Canon RF Kompatibilis objektívek: Az összes RF és EF objektív (beleértve az EF-S /EF Cinema objektíveket is)

 • Peremsötétedés-korrekció

 • Kromatikus aberráció korrekciója

 • Torzításkorrekció: csak RF foglalatú objektíveknél

 • Diffrakció-korrekció

 • Fókuszvezérlés: Objektíven, illetve Browser Remote, Camera Connect vagy EOS Utility alkalmazáson keresztül

 • Íriszvezérlő (EF objektívek): 1/2 lépésekben, 1/3 lépésekben vagy FINOM szabályozás

 • Anamorfikus objektívtámogatás: 2-szeres/1,8-szeres/1,3-szeres

 • Képstabilizátor-rendszer: 5 tengelyes elektronikus képstabilizátor. Összhangban a támogatott optikai képstabilizátorral rendelkező objektívekkel az optimális teljesítmény érdekében

Az EOS R5 C, az eddigi legkisebb és legsokoldalúbb Cinema EOS fényképezőgép egy tökéletes hibrid készülék. A zökkenőmentes 8K videó munkafolyamatoktól kezdve a nagy sebességű, kiváló minőségű állóképekig ez a fényképezőgép készen áll arra, hogy bármit megörökítsen, amire a professzionális tartalomkészítők vágynak.


Videó: Canon USA - YouTube channel


Forrás és fotók: Canonrumors.com

M5_MIII_Instant_Save_banners_small_tall_300x390_jpg.jpg
tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
EM1X_Telelens_Save_main_small_tall_300x390_jpg.jpg