top of page

Olympus TG-6 a legjobb útitárs

Az Olympus Tough TG-6 a vállalat hatodik generációs fejlesztésű, prémium kategóriájú kamerája, amely ideális választás utazáshoz és túrázáshoz. A TG-6 egy olyan fejlesztés eredménye, mellyel a gyártócég egy igazán strapabíró eszközt hozott létre a TG-5 utódjaként.

Az Olympus Tough TG-6 a vállalat hatodik generációs fejlesztésű, prémium kategóriájú kamerája, amely ideális választás utazáshoz és túrázáshoz. A TG-6 egy olyan fejlesztés eredménye, mellyel a gyártócég egy igazán strapabíró eszközt hozott létre a TG-5 utódjaként.

Bármilyen környezetben gond nélkül használható, hiszen ütés- (max. 2.1 m ejtési magasságig) és törésálló (100 kgf erőhatásig), porálló (JIS/IEC class6 (IP6X), - 10°C-ig fagyálló és 15 méterig vízálló (IPX8), emellett kiváló képminőséget biztosít a számtalan beállítási lehetőségnek és a különféle választható módoknak köszönhetően.

A TG-6-ot 12 megapixeles érzékelővel látta el a gyártó, mindemellett természetesen maximális védelemmel is rendelkezik a külső környezeti hatások ellen. A modellben alkalmazott legújabb fejlesztésű TruePic VIII képszenzor - mely az Olympus professzionális csúcsmodelljéből, az OM-D E-M1 Mark II típusból ismerhető -, kifinomult képfeldolgozó algoritmussal rendkívül nagy teljesítményt, valamint a gyenge kontraszttal jellemezhető képrészleteken is kiváló felbontást tesz elérhetővé, még kisebb ISO érzékenység mellett is. Ezzel minden eddiginél jobb képminőséget, kevesebb képzajt, valamint részletgazdagabb felvételeket kapunk a rendkívül nagy felbontású videofelvételek mellett.

A TG-6-nál a legfontosabb változás elődjéhez, a TG-5-höz képest a nagyobb felbontású LCD kijelző, a kibővült makró és víz alatti módok, valamint a fókusz sorozat funkció. A szellemképes hatások és a becsillanások csökkentése tekintetében is szembetűnő a különbség az elődhöz képest. A vízzáró tömítésrendszernek köszönhetően a TG-6 akár 15 méter vízmélységig, bármilyen kiegészítő felszerelés igénye nélkül, PT-059 búvártokkal felszerelve pedig akár 45 méterig gondtalanul használható.


A TG-5-nek csak egy víz alatti fehéregyensúly-üzemmódja volt, a TG-6-ot viszont három ilyen móddal látták el. A "Shallow" (3m vízmélységig) a vörös árnyalatokat erősíti, a "Mid Range" (3-15m vízmélységig), valamint a "Deep" mód pedig 15 méter vízmélységig a kék árnyalatok korrekciójával segíti a felvételkészítést. Az "Underwater HDR" tökéletes egyensúlyba hozza a kép fényes és sötét részeit úgy, hogy enyhíti a fekete és fehér színek között fellépő túl nagy különbségeket. Az eredmény: látványos víz alatti felvételek nagy dinamikatartomány mellett.

Konverziós lencsék, lencsevédők és gyűrűs vakuadapter a TG-6-hoz

Két további felvételi mód is helyet kapott a beállítási lehetőségek hosszú sorában, ezek a makró és a mikroszkóp mód. A TG-6 számos közeli funkcióján belül nemcsak a minimális 1 cm-es (0,4 ") tárgytávolságból teszi lehetővé a rögzítést. "Microscope" módban - a képminőség csökkenése mellett - akár négyszer nagyobbra is nagyíthatók a tárgyak. Makró fotózáshoz tartozékként megvásárolható a gyűrűs fény- és a vakudiffúzor, amely rugalmasságot biztosít a képkészítéshez.

A Microscope felvételi mód segítségével a téma a frontlencsétől mindössze 1 cm távolságban is megörökíthető, így akár 44,4x-es nagyítás érhető el, a sokoldalú felvételi lehetőségeket biztosító zoomkar használatával. Az LG-1 fényvezetővel, illetve az FD-1 vakudiffúzorral felszerelve a TG-6 még inkább alkalmas lélegzetelállító makrófotók készítésére. A TG-6 segítségével szabadon választhatjuk ki, hogy az adott szituációban melyik képrészletre szeretnénk fókuszálni. A Focus Stacking és Focus Bracketing funkciókkal a fényképezőgép két olyan nagyteljesítményű felvételi módot kínál, melyekkel a teljes kép élessé tehető, illetve több részletre fókuszálva készült felvételekből választható ki később a legjobban sikerült verzió.

A TG-6 f/2 objektívvel (nagylátószög esetén) mindig megfelelő mennyiségű fényt biztosít a felvételekhez. A 4x-es optikai zoom-mal kiegészülve nagylátószögű és távoli témákat közel hozó felvételek is gond nélkül, kiváló minőségben készíthetőek. Az utómunka során az igazán tökéletes eredmény érdekében, RAW felvételi formátumot használva a képek az Olympus Workspace szoftverrel finomhangolhatók az expozíció, a kontraszt, a fehéregyensúly és a színegyensúly paraméterek optimalizálásával

A kreatív felhasználási mód tovább fokozható, művészi szűrőkkela fotók klasszikus és kiemelkedő szépségű hangulatot kaphatnak a 16-féle népszerű effekt használatával, köztük az új Bleach Bypass és Instant Film effektekkel. A Live Composite felvételi mód segíti az egyébként ilyen felvételeknél jellemző túlexponálás veszélye nélkül a több felvételből álló kép komponálását, az új fényeket tartalmazó képrészletek kombinálásának technológiájával. A képalkotás folyamata ráadásul a kijelzőn követhető. Ez a mód a gyártó cég magasabb kategóriás modelljeihez hasonlóan ideális megoldást kínál, például csillagjárás, tűzijáték, vagya forgalom fényeinek megörökítésénél úgy, hogy közben a fix téma is látható.

A TG-6 automatikus módja szinte minden helyzetet képes kezelni, a felhasználók pedig számos, jól szervezett jelenetmód közül választhatnak. A módválasztó tárcsán 5 lehetőség kínálkozik a különböző helyzeteknek és körülményeknek megfelelően a könnyű kezelhetőség mellett, a minőségi képalkotás érdekében. A TG-6 a segédrács megjelenítésével támogatja a tökéletes kompozíció elérését, ráadásul a standard mellett aranymetszés-segédrács is választható.

A kioldógombot félig lenyomva a Pro Capture funkció 10fps sebességgel kezdi a felvételkészítést és a felvételek ideiglenes pufferelését, az exponáló gomb teljes lenyomása után pedig a felvételek mentésre kerülnek, így kreatívan és nagyon egyszerű módon készíthetők el a legjobb fotók.

Az állítható rekesszel három beállítási mód választható, így a TG-6-on nincsenek redőnyprioritásos vagy kézi expozíciós módok. Fontos, hogy automatikus módban nem állítható az expozíciókompenzáció, ezért ehhez program vagy rekeszpreferencia módra kell váltani. A már jól ismert rekesz prioritás és a további program módok mellett a módválasztó tárcsával egyszerűen elérhető a videofelvétel mód, mely többféle felvételi stílusnak megfelelő beállítási lehetőségeket kínál. A 4K videó funkcióval lélegzetelállító felvételek készíthetők Full HD felbontás mellett, másodpercenként akár 120 fps sebességgel.

A TG-6-os modellt különféle érzékelőkkel (GPS, magasság- és mélységmérő, iránytű, gyorsulásmérő és hőmérő) és nyomkövető képességekkel látták el, mely tulajdonságok a túrázók számára igen jól kihasználhatóak. A beépített Field Sensor System funkciónak köszönhetően automatikusan naplózza a mozgást és rögzíti az extra információkat, amelyek mentésre kerülnek a fotók és a videófelvételek metaadataiban, így ideális akár az egyéni teljesítmény méréséhez is. A nyomkövetési funkcióval az OI Track alkalmazást használva térképen megjeleníthető a megtett útvonal, és jól beazonosítható, hogy a megtett út során pontosan hol készültek a fotók. A GPS-adatok segítségével lehetőség van helyszínen alapuló keresést indítani olyan szoftverekben, mint a Lightroom és az Apple Photos. Az OI.Share App segítségével nem csak távirányítóként használható az okostelefon a TG-6-hoz, hanem a beépített Wi-Fi funkcióval kiegészülve a képanyagok rögtön továbbíthatóak más, Wi-fi képes eszközökre.

Főbb specifikációk

 • 12MP, 1 / 2.3 "BSI-CMOS érzékelő

 • 25-100 mm ekvivalens értékű f/2.0-4.9 stabilizált lencse

 • 15 méterig (45 ft) vízálló, 2,1 m-től (7 ft) ütésálló, 100 kgf-ig (220 lbf) törésálló, -10°C-ig (14°F) fagyálló, és porálló

 • 3 hüvelykes, 1,04 millió képpontos érintés nélküli kijelző

 • RAW támogatás

 • Minimális fókusztávolság 1 cm (0,4")

 • Sorozatfelvétel 20 fps sebességgel

 • Pro Capture funkció

 • Videórögzítés 4K/30p minőségben

 • Beépített GPS, magasságmérő, iránytű, hőmérő és gyorsulásmérő

 • Opcionális alakító lencsék és vakutartozékok

 • Fekete és piros színben elérhető

A kis szenzoros kompakt fényképezőgépek piacán az Olympus Tough TG-6 továbbra is a legjobb vízálló kamera masszivitásával, a számos kiegészítővel való bővíthetőségével, követési funkcióival és a RAW támogatással. Gyorsabb, mint a versenytársai, makró képességei pedig egyszerűen kiválóak.


A TG-6 megvásárolható az Olympus mintaboltban Budapesten, vagy online: https://www.olympusmintabolt.hu/digitalis-fenykepezogep/tough/tough-fenykepezogepek

Fotó: Dan Bracaglia Fotó: Preisler Dóra Fotó: Zsiska Ferenc


Kiegészítők

CSCH‑123 sport tok CSCH‑123 sport tok Konverterek és egyéb kiegészítők

FCON-T02 halszem konverter LG-1 LED fényvezető FD-1 vakudiffúzor

UFL‑3 búvárvaku PT-059 búvártok PT-059 búvártok


Forrás: olympusmintabolt.hu / asia.olympus-imaging.com/ Jeff Keller - dpreview.com

Szerző: Preisler Dóratp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
bottom of page