top of page

Kirúgták a Forma-1 versenyigazgatóját

Michael Masit leváltják a Forma-1 versenyigazgatói posztjáról, és új pozíciót ajánlanak fel az FIA-n belül, a kormányzó testület által a tavalyi Abu Dzabi Nagydíjra vonatkozó elemzést követően végrehajtott változások részeként.

Niels Wittich és Eduardo Freitas, akik a közelmúltban az Endurance Világbajnokságban, illetve a DTM-ben dolgoztak, váltják majd a versenyigazgatói szerepet. Segítségükre Herbie Blash lesz – aki visszatér az F1-be, miután korábban Masi elődje, Charlie Whiting helyetteseként, állandó vezető tanácsadóként tevékenykedett.


Az új versenyvezető trió a jövő héten kezdi meg új szerepkörét Barcelonában, amikor három napos előszezoni tesztre kerül sor.


Az FIA újonnan megválasztott elnöke, Mohammed Ben Sulayem elmondta, hogy Masi „nagy kihívást jelentő munkát végzett három éven keresztül az F1-es versenyigazgatóként Charlie Whiting után”. A szerkezeti változtatásokkal kapcsolatban Ben Sulayem elmondta, hogy egy Virtuális Verseny Irányítótermet hoznak létre a versenyigazgató segítségére.

„A labdarúgásban a Video Assistance Referee-hez (VAR) hasonlóan az FIA valamelyik irodájában lesz elhelyezve tartalékként a pályán kívül. Valós idejű kapcsolatban az FIA F1 versenyigazgatójával segíti a sportszabályok alkalmazását a legmodernebb technológiai eszközökkel” – mondta.


Fotó: formula1.com

„A verseny alatti közvetlen rádiókommunikációt, amelyet jelenleg minden tévé élőben sugároz, megszüntetjük, hogy megvédjük a versenyigazgatót minden nyomástól, és lehetővé tegyük számára, hogy békés döntéseket hozhasson. Továbbra is lehet majd kérdéseket feltenni a versenyigazgatónak, egy jól körülhatárolt és nem tolakodó folyamat szerint.


„A Safety Car mögött meghúzódó folyamatokat újraértékeli az F1 Sporttanácsadó Bizottsága, és a szezon kezdete előtt bemutatja az F1 következő bizottságának.”


Hozzátette: „Ezt a teljes tervet bemutattam a Motorsport Világtanács és a Szenátus tagjainak, akik teljes mértékben támogatták.


Forrás: formula1.com

bottom of page