top of page

Elindult a képességfelmérés a HUMDA tehetséggondozó programjában

Hétfőn elindult a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) által indított tehetséggondozó programba beválasztott versenyzők képességfelmérése a Fit4Race budapesti központjában.

Fotó: Zsiska Ferenc - bevezetem.eu / GT Open 2021 - Hungaroring

Az erről szóló sajtótájékoztatón Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója elmondta, reális célnak látják, hogy 2025 és 2030 között legyen magyar versenyző a Forma-1-es világbajnoki sorozatban, valamint a gyorsaságimotoros-vb MotoGP kategóriájában, de cél az is, hogy 2024-ben a hazai rendezésű MotoGP-, illetve Superbike-világbajnoki futamon legyen hazai induló.


"A most elindult képességfelmérés eredményei adják majd a támogatási rendszer alapját, amelynek nyomán kormányelőterjesztést készítünk, és abban fogalmazzuk majd meg, hogy milyen célokat milyen forrással tudunk elérni" - jelentette ki Weingartner Balázs, és kiemelte, ezt követően a kormányzat dönt majd arról, hogy a kiválasztott versenyzők milyen feltételrendszer mentén tudnak támogatáshoz jutni pályafutásukhoz.


Az elnök-vezérigazgató azt mondta, a képességfelmérés első körében olyan autó- és motorversenyzők vesznek részt, akik már aktívak, és eddig is bizonyítottak a versenypályákon. A HUMDA közlése szerint 72 autó- és 36 motorversenyző alkalmassági felmérése kezdődött el hétfőn a Fit4Race-nél. Az autóversenyzők között 24 gokartos, nyolc formulaautós, 16 túraautós, kilenc ralikrosszos, 13 ralis, valamint 1-1 drift- és autókrossz-versenyző van. A motorosoknál 18-an a junior és felnőtt gyorsasági szakágat, 12-en a motokrosszt, öten az endurót képviselik, valamint részt vesz a képességfelmérésben egy triálmotoros is. Hozzájuk később a HUMDA saját tehetségkutató rendezvényein feltűnő tehetségek csatlakoznak. "Magyarországon eddig nem volt jellemző az autósportban a tehetséggondozás, nálunk általában az versenyez, akinek megvan ehhez a szükséges anyagi háttér" - mondta a sajtótájékoztatón Michelisz Norbert, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja, a túraautós világkupa-sorozat 2019-es győztese. Hozzátette, mivel a sportág drága, ez a "magas belépési küszöb" jelentősen lecsökkenti azoknak a fiataloknak a számát, akik végül lehetőséghez jutnak.

"Szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 2030-ra Forma-1-es versenyzője legyen Magyarországnak, de ehhez már most el kell kezdeni dolgozni, és nem szubjektív, hanem objektív szempontok alapján kell kiválasztanunk a tehetségeket" - jelentette ki Michelisz, aki szerint az ő felelősségük az, hogy az esetleges állami támogatást a lehető leghatékonyabban költsék el.


Michelisz szerint feladatuk "nagyon nehéz, és nagy felelősséggel is jár", de úgy véli, a kialakított rendszer pontosabb képet ad majd a jelenlegi magyar autóversenyzői társadalomról, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a már meglévő tehetségeknek fejlődési lehetőséget biztosítson. Talmácsi Gábor, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja kiemelte, sokan jelentkeznek majd a támogatásra, nekik viszont az a feladatuk, hogy optimalizáljanak, és kiválasszák azokat, akik valóban megérdemlik a segítséget. A gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es bajnoka hangsúlyozta, a sportágat Magyarországon kevesen űzik, ezért a céljaik között a népszerűsítés is szerepel. "Ma már nagyon kicsi a különbség az első 10 helyezett között például egy világbajnoki futamon, a verseny tehát nemzetközi szinten egyre szorosabb, ezért kiemelten fontos szerepet kap a tudományos felkészülés" - emelte ki Talmácsi.


Matics Zsolt, a Fit4Race vezetője elmondta, programjukat 13 évvel ezelőtt, akkor még egyedül Michelisz részvételével indították, és az azóta eltelt időben folyamatosan fejlesztettek. "Most már rendelkezünk olyan infrastrukturális háttérrel, amelynek köszönhetően minden olyan sporttudományi területet vizsgálni tudunk, amely hatással lehet a teljesítményre" - jelentette ki Matics. Hozzátette, hat területet, így a biokémiát, a sportélettant, a pszichológiát, a kognitív képességek fejlesztését, a mozgásszervi rendszer felmérését, valamint bizonyos kockázati tényezők kiszűrését tudják vizsgálni, ezek összessége pedig egy összetett képet ad a sportoló képességeiről. A vizsgálatokat nyolc szakember végzi, az adatok kiértékelése pedig egy versenyző esetén nagyjából egy-két hetet vesz igénybe.


Forrás: MTI

tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
bottom of page