top of page

Bemutatták a BMW iX művészi átalakításáról szóló verseny győztes modelljét

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia fiatal művészeknek kínálta fel a lehetőséget arra, hogy művészi értelemben újragondolják a hosszútávon fenntartható technológiai zászlóshajó karosszériafényezését. A fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közötti párhuzam leginkább kifejező értelmezését Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója készítette el, akinek győztes alkotását a ljubljanai Cukrarna Galériában megrendezett záró eseményen mutatták be.

A BMW Group a kultúra számos területén aktívan közreműködik. A kölcsönös tisztelet és a közös kíváncsiság égisze alatt a BMW fizikailag és virtuálisan is igyekszik összehozni a világ különböző pontjain élő, kultúra iránt rajongó embereket. A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia 2021 decemberében egy művészi versenyt hirdetett: a megméretésre olyan fiatal, maximum 35 éves művészek jelentkezését várták, akik megalkotják és a tisztán elektromos meghajtású BMW iX formanyelvéhez illesztik a fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közötti párhuzam vizuális kinyilatkozását. Az alkotás iránti inspirációban a szakmai zsűri tagja, a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec is osztozott, aki kiemelte: „A művészetek és a technológia ötvözésekor két olyan egyedi összetevő találkozik, amelyek érdekes és izgalmas élményt kínálnak.”


A BMW iX művészi átalakításának tizenhét művész veselkedett neki, a legkreatívabb alkotásokat pedig a szakmai zsűri értékelte. A bizottságban a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec, a Kortárs Művészetek Múzeumának kurátora és a Cukrarna Galéria, illetve a Tobačna Galéria művészeti igazgatója, Alenka Gregorič, az AVA Vizuális Művészetek Akadémiájának dékánhelyettese, IRWIN-tag és nemzetközi művész, Miran Mohar, az ALUO adjunktus professzora és művész, Kristina Rutar, valamint a vizuális művész, akadémiai festőművész és KD 3kolektiv-tag, Maša Gala foglalt helyet.


A verseny legjobb alkotását, a Sketch névre keresztelt munkát Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója készítette el. A fiatal művész a formatervezés egyik legfrissebb irányzatának sajátosságait hívta segítségül: az autó eredeti árnyalatára a teljes színskála alapvető elemeit vitte fel, olyan elementáris művészi formákhoz nyúlva, amelyek együtt egy vizuálisan érdekfeszítő, magával ragadó végeredményt alkotnak. Az alapgondolatot, amely szerint az alkotás minden egyes lépése nem csupán számít, de jelentős mértékben hozzá is járul a formatervezés fenntartható fejlődéséhez, Urban Klinkon merészen, fiatalosan és friss formában jelenítette meg, tökéletes kapcsolatot teremtve ezzel a BMW gazdag járműfejlesztési történelmével. A versenyre készített alkotás egy digitális rajz, amely a művész vázlatán, az alkotói folyamat első skiccein keresztül fejezi ki a frissességben rejlő potenciált.

„Óriási lehetőség együtt dolgozni egy olyan globális márkával, mint a BMW. Lelkesedéssel és rajongással telve vágtam neki a munkának. A fenntarthatóság számomra az örökkévalóságot, a természet, az élet és a minket körülvevő világ megőrzését jelenti, ahol minden egyes lépés és cselekedet, sőt még a művészt kifejező mozdulatsor is számít. Ezért egészen az alapokhoz tértem vissza, megpróbálva még több értelmet adni nekik. A három alapvető színnel – a sárgával, a pirossal és a kékkel –, illetve egy művészi alapötletből – egy vonalból – indultam el, amelyek minden egyes mozdulattal új értelmet nyertek és új életre keltek” – mesélte Urban Klinkon, a győztes alkotás szerzője. „Így alkottam párhuzamot egy csúcstechnológiás járművel, amely fenntartható mobilitást kínál – nem csupán a vezetője számára, de számomra, mint művész számára is, aki lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze magát. Művészi értelmezésemet a Sketch névvel illetem, mivel egy rendkívüli utazás kezdetét jelképezi, illetve a művészetek, a technológia és a fenntarthatóság összefonódásáról alkotott elképzelésemet tükrözi. Mérhetetlen örömmel tölt el, hogy végül az én munkám diadalmaskodott. Biztos vagyok benne, hogy ez a győzelem új utakat nyit meg számomra a művészetek területén, alig várom már az új lehetőségeket” – tette hozzá.


A BMW Szlovénia azonban nem csupán a győztes alkotást, de a verseny második és harmadik helyezettjét is díjazta. A képzeletbeli dobogó második fokára Monika Slemc állhatott fel, aki festészetből szerzett mesterdiplomát. A fiatal művészt a természet, a lágy vonalvezetés és a fenntarthatóság inspirálta. Versenymunkájának alapja egy digitális grafika, amely egy valódi fénykép átdolgozott változata egy olyan tájról, amelyen a jármű áthalad. A fényképet a művész egy olyan absztrakt képpé változtatta, amely összekapcsolja a sebesség, a mobilitás, a mozgás, a fejlődés és a fenntarthatóság témaköreit. Művészi munkássága folytatásának ösztönzése érdekében a szerző 500 euró értékű díjat vehetett át.

A szakmai zsűri BorJarh ipari formatervező munkáját díjazta harmadikként. A szerző környezetbarát anyagokból építkező kompozíciójának a természeti környezet tágabb kerete ágyaz meg, ötvözve a gazdasági körforgást és a teljes értéklánc fenntarthatóságának fontosságát. Az animációs alkotás egy kezdeti fázisban járó dizájn-elképzelés, amely mindvégig követi a megméretés alapvető témaköreit, természetes hidat képezve a művészetek és a technológiai fejlődés között. A harmadik helyezett alkotás művésze szintén 500 euró értékű díjat vehetett át.

„A BMW iX tökéletesen ötvözi a művészeteket és a forradalmi technológiát. A felhívásunkra jelentkező fiatal művészeket olyan kihívás elé állítottuk, hogy osszák meg saját értelmezésüket e két téma párhuzamáról. A beküldött alkotások ugyanakkor nem csupán a BMW iX modellben rejlő erős egyéniségjegyeket hangsúlyozzák, de kiváltképp kreatív gondolkodásmódról is árulkodnak” – fogalmazott Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője.


A RE:DESIGN iX névre keresztelt verseny győztes alkotását a ljubljanai Cukrarna Galériában megrendezett záró eseményen teljes életnagyságban mutatták be. Az eseményen Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala és Alenka Gregorič a művészetek, a fenntarthatóság és a technológia összefonódásának fontosságát hangsúlyozta, előtérbe helyezve a fiatal művészek előtt nyíló folyamatos alkotási lehetőségekben rejlő potenciált is. Az autó, amely megjelenésével még tovább nyomatékosítja a fenntarthatóság fontosságát, az elkövetkező napokban Szlovénia útjain is feltűnik. A RE:DESIGN iX bővebb részletei a következő hónapokban a BMW márkakereskedéseiben és számos eseményen elérhetők lesznek.


Forrás: BMW

tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
bottom of page