top of page
  • petezsiska

Bahreinben rajtol a Formula-3-as idény Tóth Lászlóval a mezőnyben

A Formula-1-es Bahreini Nagydíj betétprogramjaként kerül sor a hétvégén a FIA Formula-3-as bajnokság idei első fordulójára Szahírban, ahol Tóth László a cseh Charouz Racing System csapatának színeiben pályafutása második F3-as idényét kezdi meg.

A 21 éves magyar versenyző tavaly a spanyol Campos Racinggel mutatkozott be a versenysorozatban, a tanuló és tapasztalatszerző évet követően pedig a téli szünetben a prágai központú istállóhoz írt alá 2022-re.


A Formula-3-as bajnokságban a tavalyihoz hasonlóan népes, 30 fős mezőny gyűlt össze, a széria résztvevői számára pedig már március elején megtartották az első hivatalos tesztet, melyen Tóth László a csapattal és a bahreini pályával is megismerkedett.

Nagyon jó a pálya és az időjárás is. Természetesen alig várom már, hogy újra autóba ülhessek” – mondta Tóth, aki korábban még soha nem versenyzett a szahíri aszfaltcsíkon.


Az idei szezonban a Formula 1-es világbajnoki sorozat bizonyos versenyhétvégéin a Formula-2-es és a Formula-3-as bajnokság egyes fordulóit is megrendezik, az F3-as évad kilenc állomásból – közte a Hungaroringen sorra kerülő Magyar Nagydíjból – áll. A tavalyihoz képest a lebonyolítás és a bajnoki pontok kiosztása is változott. A versenyhétvégék programja az idén is a pénteki 45 perces szabadedzéssel, valamint az utána következő 30 perces időmérő edzéssel kezdődik majd. Változás azonban, hogy ebben az évben már nem három, hanem kettő futamot rendeznek az F3-asoknak az egyes helyszíneken. Szombatonként mindenhol az úgynevezett sprintfutamra kerül sor, amely 40 perces lesz, s amelynek a rajtsorrendje úgy alakul ki, hogy a pénteki időmérő első 12 helyezettje fordított sorrendben állhat fel a rajtrácsra. A vasárnapi, úgynevezett főfutam 45 perces lesz, a rajtrácsra a pénteki időmérőn kialakult sorrend szerint állnak fel a versenyzők.


Az időmérő edzésen leggyorsabb pilóta két bajnoki ponttal gazdagodik, a sprintfutam első 10 helyezettje pedig 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban szerez pontot. A főfutamon több pontot lehet szerezni, de ott is csak az első 10-et díjazzák, viszont a győzelemért itt 25 pont jár, majd sorrendben 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 és 1 szerezhető. Mindkét versenyen plusz egy pont jár a leggyorsabb körért, ha az azt megfutott pilóta az első 10-ben végez.


A bahreini szezonnyitó hétvége pénteki napján – magyar idő szerint – 9.25 órakor kezdődik a szabadedzés, 14.25-kor pedig az időmérő. A szombati futamot 10.45-kor tartják, a vasárnapi verseny pedig 9.45-kor rajtol el. Az időmérőt és a futamokat az M4 Sport élőben közvetíti.


Forrás: auto-sport.hu


bottom of page