top of page
  • petezsiska

Az Olympus mostantól OM System - "A lehetetlent megtenni, ez a mi örökségünk."

MI VAGYUNK A SÖTÉT LÓ - A lóversenyből eredő kifejezést igen találó módon használta az Olympus cég, mostantól pedig az OM System cég tűzte zászlajára, amivel saját erősségét definiálja, ugyanis sötét lónak hívják az olyan győztes befutót, akire nehéz volt fogadni, esélyeit alábecsülték, így nem is számoltak vele, hogy nyerhet.


A kifejezés idiomatikus jelentése ugyanez: váratlan győztes, bármilyen átmenet vagy előkészület nélkül az ismeretlenből, aki erősségeit maximálisan és hibátlanul használja ki. Ő a tökéletesen kifejlett formában előlépő kivételes tehetség, az első számú győztes.

Olympus PEN F, 1963

"Mi nem versenyzünk, és soha nem is akartunk. Több mint 80 éve járjuk a saját utunkat, folyamatosan kifelé tolva a technológia határait, és áttörtük a közös konvenciók korlátait, amellyel olyan eszközöket adunk mindenki kezébe, melyek elég messze képesek repíteni a különleges pillanatok megörökítésében." Ezzel a néhány ütős mondattal kezdte várt bejelentését az OM System. A kezdetekkor első kompakt rendszerük, az OM-1 olyan forradalmat váltott ki, amellyel a fotósok a felére csökkenthették eszközeik méretét és súlyát; ugyanakkor a tervezők valami okosabbat, hatásosabbat, időtállóbbat és diszkrétebbet akartak alkotni, mint versenytársuk.


Mai napig olyan kamerák megalkotására összpontosítanak, amelyek eddig még nem voltak elérhetőek, így a fotósok olyan dolgokat is megtehetnek, amelyek korábban lehetetlennek bizonyultak. Kompakt, mégis igen jelentékeny fényképezőgépek megalkotása a cél, hogy az élet bármely különleges és egyszeri pillanataiban a legmegfelelőbb eszköz legyen kéznél.


"Egy igazi rendszernek kompaktnak és hatásosnak kell lennie." - Yoshihisa Maitani - az Olympus Corporation kameráinak első tervezője


A LEHETETLEN ÖRÖKSÉGE

Mindig eljön az a pont, amikor az embernek meg kell fogadnia a saját tanácsát, és az OM System elmondása szerint számukra ez az idő most jött el. Ki kell szabadulni a múltból, és új fejezetet kell kezdeni, melyben helyet kapnak örökségük legjobb elemei. Újrakezdeni ijesztő és néha komoly kihívást is jelent, de mint egykor a nagyszerű Yoshihisa Maitani, ők sem félnek a megpróbáltatásoktól és a feladattól, hogy időről időre valami olyan újat alkossanak, amit ezelőtt senki.

A legendás Olympus név megváltozhat, de hogy kik ők és mit képvisel ez a világcég, az töretlen marad. A korábbiakhoz hasonlóan ígérik, hogy ledöntik a konvenció falait, átlépve a korlátokat, és továbbfejlesztik a képalkotó technológiát, dacolva az idő röpke pillanataival, hogy a rendkívüli mindig megörökíthető legyen. Nincs megállás! Nem is olyan régen még úgy gondolták, hogy egy tükörreflexes rendszer méretének felére csökkentése technikailag lehetetlen feladat, vagy hogy egy kis szenzorral nem lehet nagy képeket készíteni.


"A lehetetlent megtenni, ez a mi örökségünk." - OM System

DACOLJ A PILLANATTAL

Az élet jelen van a legváratlanabb helyzetekben, a kalandokban és a legvadabb pillanatokban is. Ezek azok az események, amelyek megérintenek bennünket, sokkolnak vagy éreztetik velünk, hogy élünk. Ilyenkor mondjuk, hogy ezekért a pillanatokért érdemes élni, ezért meg kell ragadni a lehetőségeket. A pillanat elmúlnak, és az időt nem tudjuk irányítani. Az OM System azok számára alkot eszközöket, akik a gyártóhoz hasonlóan az idő leküzdésére törekednek, nem hagyják elmúlni ezeket a nagyszerű pillanatokat, melyek szépségét eszközeik nélkül nem látnák többé.


Az OM System szakemberei az Olympus csapatának kezdeti elképzeléseihez híven az első naptól kezdve arra törekednek, hogy olyan egyedi rendszert építsenek, amely lehetővé teszi a kalandvágyó, vizuális alkotók számára alkotói szabadságuk megélését minden szinten, lehetővé téve, hogy megörökítsék az őket körülvevő világ minden izgalmas pillanatát. Az új cég bemutatkozásával egy új, profi kamera érkezését is bejelentette, amelyről sokat sejtető képanyag már látható:

Szerző: Preisler Dóra

Forrás / idézetek, galéria és nyitókép: OM Digital Solutions Corporation - omsystem.com

bottom of page