top of page

Angol nyelvű kiadvány a magyar fotográfia Nemzetközi megismertetéséért

Review of Hungarian Photography címmel jelent meg angol nyelvű kiadvány a magyar fotográfia nemzetközi ismertségének növeléséért.

A Review of Hungarian Photography célja, hogy szélesebb körben, a nemzetközi közönség számára is ismertté tegye a Magyarországon dolgozó fotográfusok és fotós szakírók munkáit - olvasható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.


Mint írják, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Fotóművészet magazint kiadó Kortárs Művészeti Alapítvány évente megjelenő, angol nyelvű folyóiratának cikkei, interjúi és tanulmányai a magyar fotográfia sokszínűségét és sokrétűségét tükrözik.


A Capa Központ szerkesztői csapatának - Csizek Gabriellának, Gáspár Balázsnak, Gellér Juditnak és Mucsi Emesének -, valamint a Fotóművészet főszerkesztőjének, Surányi Mihálynak a válogatásában megjelenő folyóirat első számát a Fotóművészet magazinban 2017-ben és 2018-ban megjelent írásokból állították össze.

A közleményben Gellér Judit szerkesztőt idézik, aki elmondta: a cikkek, interjúk és tanulmányok kiválasztásakor az volt a céljuk, hogy a magyar fotográfia sokszínűsége és sokrétűsége szélesebb körben is megismerhetővé váljon. Fontos szempont volt, hogy a nemzetközi színtéren már ismertebb alkotókról újonnan felfedett tények és történetek jelenjenek meg, mint például André Kertész naplórészletei, a Pécsi Műhely vagy a Munka-kör fotócsoportjának tevékenysége.


Mint kiemelte, kortárs alkotók - többek között Benkő Imre, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Ősz Gábor, Szabó Dezső, Telek Balázs - és feltörekvő, fiatal művészek munkáinak bemutatása, műgyűjtőkkel, vagy épp a Fortepan online fotógyűjtemény alapítójával készített interjúk, kiállításkritikák és beszámolók az egyetemi diplomavédésekről egyaránt szerepelnek a válogatott cikkek között.


"Bízunk abban, hogy ezekben a tanulmányokban is megmutatkozik a magyar fotográfia kiváló múltja és izgalmas jelene, az olvasók pedig nem csupán hasznos tudás birtokába kerülhetnek, de érdekes és egyben élvezetes olvasmányokhoz is jutnak" - mondta Gellér Judit.


A kiadvány online a https://issuu.com/capacenter/docs/reviewhunphoto_issue1/10 linken érhető el.


Forrás: MTI

tp_hirdetes_2021_300x390_jpg.jpg
bottom of page